Backfires when Deccelerating - Yamaha Grizzly ATV Forum
General Discussion Welcome to General Discussion. This is a general forum where we talk about anything that is NON-GRIZZLY related. Please post in the appropriate forum that relates (we have engine forums, tire forums, accessory forums...and all the others too) to your topic. This way when someone (including us) comes here to look for answers, it will be a lot easier to find info. If you are posting something in general that you cant find a forum for, then this is the place to put it. Thanks for helping us try to get the info organized.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 32 Old 06-04-2011, 03:41 PM Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: Saskatchewan
Age: 37
Posts: 22
Thanks: 11
Thanked 1 Time in 1 Post
Rep Power: 0
 
Backfires when Deccelerating

I have a 2011 Grizz 700fi LE Eps and it back fires when i touch the break immediately after letting off the gas. It only has 160km on it and about 4.5 hrs. I contacted my dealer and he says that it might be running a little lean and I should give it more time and if it doesn't clear up after about 500km then bring it in. My question is this... will this resolve in time, I just can't figure out why it would backfire and how it could run lean on an EFI equiped bike. Any info. would be great... thanks in advance.
hangoverharry14 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 32 Old 06-04-2011, 04:07 PM
 
Join Date: Sep 2007
Location: Bergenfield NJ
Age: 61
Posts: 542
Thanks: 5
Thanked 48 Times in 40 Posts
Rep Power: 116
         
Check the air cleaner. It is possible that it has no oil, or not enough. The stock filter should be wet, but not dripping with oil. If it is somewhat dry, go out and get foam filter oil, wet it good and gently squeeze out excess and reinstall.

08/700 Grizz eps red
2R tip, foot pegs, traction rails
ODI grips, K&N air, Pod mod
Rox risers/bars, 25" Bighorns
Venom 3000lb winch
1.5mm clutch shim
sled05 is offline  
The Following User Says Thank You to sled05 For This Useful Post:
hangoverharry14 (06-04-2011)
post #3 of 32 Old 06-04-2011, 04:34 PM Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: Saskatchewan
Age: 37
Posts: 22
Thanks: 11
Thanked 1 Time in 1 Post
Rep Power: 0
 
Cool thanks, I will check it out.
hangoverharry14 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 32 Old 06-04-2011, 04:44 PM
 
Join Date: Jul 2010
Location: SE
Posts: 154
Thanks: 5
Thanked 5 Times in 5 Posts
Rep Power: 82
 
Check for air leaks. My 660 did the same thing. The boot between the carb and motor was worn. So that was causing mine to backfire.
04grizz660 is offline  
post #5 of 32 Old 06-04-2011, 04:44 PM
 
yamafreak's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: monee IL
Posts: 1,286
Thanks: 161
Thanked 193 Times in 179 Posts
Rep Power: 81
                     
what does the air filter have to do with it
yamafreak is offline  
post #6 of 32 Old 06-04-2011, 04:49 PM
 
BruinBlue's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Branson Missouri
Age: 66
Posts: 348
Thanks: 13
Thanked 59 Times in 45 Posts
Rep Power: 75
           
Your description sounds like there is a crack in your carb throttle body. Long term vibration is a known cause for a hairline crack in the air intake body and that air leak changes air/fuel ratios. Backfire results.
BruinBlue is offline  
post #7 of 32 Old 06-04-2011, 05:25 PM
 
Join Date: Sep 2007
Location: Bergenfield NJ
Age: 61
Posts: 542
Thanks: 5
Thanked 48 Times in 40 Posts
Rep Power: 116
         
No oil equals too much air- too much air equals a lean condition

08/700 Grizz eps red
2R tip, foot pegs, traction rails
ODI grips, K&N air, Pod mod
Rox risers/bars, 25" Bighorns
Venom 3000lb winch
1.5mm clutch shim
sled05 is offline  
post #8 of 32 Old 06-04-2011, 05:28 PM
 
Join Date: Sep 2007
Location: Bergenfield NJ
Age: 61
Posts: 542
Thanks: 5
Thanked 48 Times in 40 Posts
Rep Power: 116
         
Check the boot and clamp that connects the underside of the air box to the throttle body. You will have to take off the left side panel

08/700 Grizz eps red
2R tip, foot pegs, traction rails
ODI grips, K&N air, Pod mod
Rox risers/bars, 25" Bighorns
Venom 3000lb winch
1.5mm clutch shim
sled05 is offline  
post #9 of 32 Old 06-04-2011, 10:06 PM
 
yamafreak's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: monee IL
Posts: 1,286
Thanks: 161
Thanked 193 Times in 179 Posts
Rep Power: 81
                     
take it back to the dealer
yamafreak is offline  
post #10 of 32 Old 06-05-2011, 08:02 PM
 
Join Date: Jun 2011
Location: Hutchinson, MN
Age: 37
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
 
I beleave this is normal i have two 2011 one have 40 miles and 3.5 hrs on it and its pops once when i let off the gas and the other one did it till i had about 100 miles and 15 hrs on it then it stopped so listen to the dealer
grizzanator is offline  
post #11 of 32 Old 06-05-2011, 08:28 PM Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: Saskatchewan
Age: 37
Posts: 22
Thanks: 11
Thanked 1 Time in 1 Post
Rep Power: 0
 
Thanks for all the help, i will keep you's posted.
hangoverharry14 is offline  
post #12 of 32 Old 06-05-2011, 08:49 PM
 
Ole Nasty's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: DFW, Texas
Posts: 1,557
Thanks: 244
Thanked 604 Times in 352 Posts
Rep Power: 83
                     
I have a 2011 700 and it does it sometimes too. I haven't really investigated it though.

2016 Ranger 900 XP Crew Titanium Matte
SATV 6" lift, 32" Mudder Inlaws, Snorkeled, Full Glass Windshield

Gone
2015 Polaris Sportsman 570 EPS
2014 Polaris Ranger 800 EFI
2011 Grizzly 700 EPS
2005 Yamaha Rhino 660
2009 Polaris Sporstman 500HO

Youtube-OleNasty79

Facebook-OleNasty79
Ole Nasty is offline  
post #13 of 32 Old 06-05-2011, 09:22 PM
 
supercajun's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Age: 32
Posts: 194
Thanks: 19
Thanked 20 Times in 17 Posts
Rep Power: 86
     
mine did that when new. i did the pod mod and it stopped. i have the pod set on 45 i think.

2009 700fi eps ducks unlimited edition. mods in garage.
supercajun is offline  
post #14 of 32 Old 06-06-2011, 05:08 PM Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: Saskatchewan
Age: 37
Posts: 22
Thanks: 11
Thanked 1 Time in 1 Post
Rep Power: 0
 
The boot and clamps to the throttle body are good, air filter has oil on it, still working on the rest.
hangoverharry14 is offline  
post #15 of 32 Old 06-09-2011, 10:03 AM
 
BroMiCs's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Sudbury, Ontaio, Canada
Age: 36
Posts: 223
Thanks: 14
Thanked 48 Times in 21 Posts
Rep Power: 74
         
Yea, My 2011 pops once in a while after giving it a lot of throttle and then letting off quickly.

Haven't looked into it though. It still does it and its around 800 kms on the OD.

I think this must be something to do with the 2011's

2011 Grizzly 700 EPS
28x9x12 ITP Mega Mayhem Tires
Special Edition Aluminum Rims
Dalton Clutch Kit;
Blue Secondary Spring
4x12 oz weights, 4x14 oz weights
Performance Muffler Tip


-Have to work on the wife, before I work on the mods

~~~Don't buy a bike you can live with, buy a bike you can't live witout~~~
BroMiCs is offline  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Yamaha Grizzly ATV Forum > Public Forums > General Discussion


Search tags for this page
07 raptor 700 back fires when let off gas
,
2007 yamaha raptor 700 backfire
,
2007 yamaha raptor 700 popping when letting out of throttle
,
700 rhino backfires when i left off
,
atv backfire under hard decceleration
,
gator backfires when let off gas
,
grizzly 450 backfires when let off gas
,
i have a 2007 350 grizzly and i have the gas on and or idles real normal then high then it dies out why
,
my rhino 660 sometimes back fires when i let off the thrittle#gsc.tab
,
polaris 350l backfire
,
raptor 660 backfires when let off gas
,
rhino backfires when i take foot off throttle
,
rhino backfires when i take foot off throttle#gsc.tab
,
what causes 2010 polaris 550 to backfire when i let off the gas
,

why does my atv backfire

Click on a term to search our sites for related topics.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Grizzly 600 backfires and dies when warm jetting problem??? JP0365 Grizzly Talk 5 04-07-2011 02:17 PM
Backfires (politely) on turn off cemiii Grizzly Engine & Transmission 3 03-05-2011 01:51 AM
09 grizz sputters and backfires 09blackgrizz Grizzly Talk 19 03-04-2011 08:17 PM
06 660 grizzly sputters and backfires bmdorrell Grizzly Engine & Transmission 2 09-21-2010 11:51 AM
backfires, stalls, wont start for 5-10 min spaarky2002 New Member Introductions 3 07-21-2009 08:11 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome